Mooi Dichtbij

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina
Kunst van Midden-Delfland - Piet Vermeulen
=> Originele pagina.

Piet Vermeulen (1908-1996) - Kunstschilder uit Schipluiden

Tot eind augustus 2004 was werk van kunstschilder Piet Vermeulen te zien in het museum Het Tramstation in Schipluiden. Op 12 juni 2004 werd de prachtig ingerichte tentoonstelling geopend door mevrouw C. Laimböck-Vermeulen, dochter van de schilder. Samen met veel documentatie- en fotomateriaal en het speciaal voor deze tentoonstelling uitgegeven boekje van Josien de Jonge is de tentoonstelling meer dan de moeite waard.

De feestelijke opening had veel weg van een reünie van de familie Vermeulen. Het niet al te grote Tramstation kon met moeite alle genodigden ontvangen. Mevrouw Laimböck-Vermeulen opende de tentoonstelling met een korte beschrijving van het leven en werken van haar vader. Hierna kon men met een hapje en drankje de tentoonstelling nader bekijken. 

De kunstschilder Piet Vermeulen heeft zijn jeugd doorgebracht in Schipluiden. Zijn vader Toon Vermeulen, afkomstig uit Schipluiden, en moeder Koosje Hoek hadden een korte tijd een bakkerij in Nijmegen. In 1912 verhuisden zij op verzoek van bakker Schellings naar Schipluiden: Toon ging in zijn bakkerij aan de Dorpsstraat (nu bakkerij Hoek) werken. In de avonduren behaalde hij het staatsexamen boekhouden en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door burgemeester Musquetier benoemd tot distributieambtenaar. Toon was sociaal actief en veel verenigingen zijn mede door zijn inzet opgericht, waaronder harmonievereniging Sint Caecilia (in 1921). In 1925 verhuisde het gezin met inmiddels 10 kinderen van de Dorpsstraat naar een nieuw huis aan de Keenenburgweg met de naam: "De Eendracht".

Piet ging na de lagere school voor timmerman leren op de ambachtschool in Delft. In plaats van met de stoomtram van de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij te gaan, liep hij de vijf kilometer. Na zijn opleiding ging hij werken bij banketbakker Grosschat in Delft, Vrouwenrecht. Hij trouwde in 1932 met Lia Schlaghecke en verhuisde naar Geldrop. In Eindhoven nam hij tekenles bij Cees Timmering. In 1936 verhuisde het gezin naar Bilthoven. In Utrecht nam hij les bij Willem van Leusden. 

Zijn vroeger werk is vooral impressionistisch. Geleidelijk aan kreeg zijn werk meer surrealistische kenmerken en invloeden van Salvador Dali zijn duidelijk herkenbaar. Op een aantal schilderijen van Piet Vermeulen figureert ook Schipluiden zoals hij zich dat van vroeger herinnerde. 

De kunstschilder Piet Vermeulen wordt als volgt omschreven in de inleiding van het boekje van Josien  de Jonge:

Piet Vermeulen was een realistisch schilder, gezien de opvatting dat binnen de kunst realisme betekent dat schilderkunst betrekking kan hebben op de eenvoudigste, meest alledaagse onderwerpen. Hij koos niet bewust voor een "isme" maar verwerkte de invloeden daarvan op zijn werk tot een eigen poëtisch realisme. Hij was vooral een verteller die alledaagse voorwerpen een hoofdrol liet spelen in zijn schilderijen. De manier waarop hij dit voorwerp naar voren haalde en plaatste in de compositie is bepalend voor wat hij wilde laten zien. Hij vestigde daarmee op ironische of humoristische wijze de aandacht van de beschouwer op de actuele gang van zaken in zijn omgeving. Piet Vermeulen exposeerde behalve in ons land ook in Amerika, Canada en Denemarken. Zijn werk werd ook aangekocht door o.a. de gemeente Utrecht, het Centraal Museum te Utrecht, de Hyatt-verzameling in Orlando (USA) en door particulieren. Hij maakte deel uit van een groep kunstenaars, waartoe ook Willem van Leusden (1886-1974) Gerrit van 't Net (1910-1971), Bertus Jonkers (1920-2002), Johannes Hendrikus Moesman (1909-1988) en vele andere schilders behoorden, die op individuele wijze werkten aan een opmerkelijk oeuvre met Utrecht als het centrum van hun activiteiten. Zij onderhielden allen voor lange of kortere tijden banden met het Utrechtse Genootschap Kunstliefde en velen hadden les genomen bij de tekenaar, etser en schilder Willem van Leusden voor wie rond 1930 het surrealisme van grote invloed was geweest op zijn werk. Vermeulen zei hierover: "Van Leusden, die midden in het Utrechtse surrealisme zat, heeft mij op het spoor gezet waar ik uiteindelijk op terecht ben gekomen.

Museum Het Tramstation

De tentoonstelling "Piet Vermeulen (1908 - 1996) - Kunstschilder uit Schipluiden"  is nog te zien tot eind augustus 2004.

Otto van Zevenderstraat 2 - 2636 HN Schipluiden
Openingstijden: woensdag en zaterdag 14.00-16.00.

Bron:

Piet Vermeulen, Josien de Jonge, ISBN 90 76940 22 3

Workshop geïnspireerd door Piet Vermeulen

Op zaterdag 26 juni 2004 organiseerde de Historische vereniging Oud Schipluiden een schilderworkshop. Deze werd geleid door Rina Groot in haar atelier aan de Dorpsstraat in Schipluiden. Voorafgaand aan de workshop bezochten de cursisten de tentoonstelling in het Tramstation waar werk van de Schipluidense Piet Vermeulen wordt tentoongesteld (tot eind agustus 2004). Met deze inspirerende en soms wat surrealistische werken konden de men hierna zelf aan de slag. De opdracht was om in enkele uren een schilderij te maken met inbreng van eigen beelden en geïnspireerd door de stijl van Piet Vermeulen.

 

 

 

Midden-Delfland Nieuws
16 november: Burgemeester Fenna Noordermeer ontvangt Sinterklaas op de Paardenbrug in Schipluiden
15 november: Werkzaamheden aan N468 zijn aangekomen bij het laatste gedeelte kunststof damwanden
8 november: Werkzaamheden aan N468 bij Hodenpijl hervat na tegenslag; let op mogelijke vertraging
5 november: Werkzaamheden in Polder Noord-Kethel voor verbetering leefgebied boerenlandvogels
18 oktober: Ontdek wat je zelf kan doen voor onze natuur
15 oktober: Boer zoekt hulp! - 26 oktober en 2 november 2024
14 oktober: Mystery on the Caecilia Express - 23 november 2024
12 oktober: Sfeervol Boerenoogstfeest op de Adrianushoeve

Vorige pagina Naar boven Naar beneden Home pagina Informatie pagina Contact pagina